(Bas)Gitaar

Een gitaar is een snaarinstrument met meestal 6 snaren. Die snaren worden van nylon of van staal gemaakt. Bij een klassieke gitaar wordt er bij de bassnaren nog vaak een ijzeren draadje omheen gewikkeld. De 6de snaar is de bovenste en is het dikst. Die geeft dan ook de laagste toon. Want hoe dikker de snaar, hoe lager de toon.  Gewoonlijk worden de snaren zo gestemd: E A D G B E (mi la re sol si mi, van dik naar dun) . Je kan het onthouden door: een aap die geen bananen eet.

Als snaren niet meer goed klinken en dus vals klinken, moet je ze stemmen. Stemmen doe je door aan de stemknoppen te draaien tot ze weer gestemd zijn.  Je kunt er leuke muziek mee maken door met je vingers over de snaren te gaan en met je andere hand akkoorden of noten te maken. Doordat je met je vingers aan de snaren “trekt” noemt men het ook wel een tokkelinstrument. De gitaar is al heel oud en altijd een erg populair instrument geweest. Je kunt het makkelijk overal mee naar toe nemen om een feestje te bouwen.
Bekende Nederlandse gitaristen zijn Jan Akkerman, Eddy van Halen, Harry Saksioni, Casper Starreveld (Kensington), Ilse de Lange, Waylon, en de lijst kan nog veel langer….

Wil je ook op gitaarles? Meld je dan aan bij MEC muziek.

De basgitaar is eensnaarinstrument. Zij is vergelijkbaar met een gitaar en een contrabas. Zij wordt gebruikt voor niet-klassieke muziek zoals pop en heeft de stemming ’E – ’A – D – G’. Dat is hetzelfde als bij een contrabas en hetzelfde als de laagste vier snaren van een gitaar.
Het grootste deel van alle basgitaren zijn elektrisch maar er zijn er ook die niet elektrisch zijn.
Bekende  basgitaristen zijn Bas Wagenaar (direct) en Jan Haker (Kensington).

Wil je ook op Basgitaales? Meld je dan aan bij MEC muziek

Terug

Muziekles, of muziek op school?