MEC muziekschool viert 15-

jarig jubileum samen met leerlingen

Door: Ingrid Oosten

Op woensdag 16 oktober viert MEC muziekschool haar vijftiende verjaardag in theater Odeon te Zwolle. Leerlingen spelen mee in de productie “Op reis door de tijd van filmmuziek.” Van Star Wars tot de Sound of Music en van Titanic tot Pirates of the Caribbean. Van vroeger tot nu (vandaar de tijdmachine), van klassiek tot rock, het zal alle kanten op gaan; diversiteit zal er zijn, net zoals de leerlingen die op het podium spelen van alle leeftijden zijn en uit alle windstreken komen.

Het begon vijftien jaar geleden op het Stadshagenfestival in Zwolle. Hans van Dongen nam een paar gitaren en djembés mee naar het festival en begon te spelen. Van Dongen: “Want als je iemand muziek ziet maken dan werkt dat aanstekelijk. Al snel speelden mensen dan ook mee en vroegen of ik dit ook op hun school kon doen en zo is het balletje gaan rollen en rolt het nog steeds.”
MEC muziekschool komt op scholen, zodat heel veel kinderen in contact komen met muziek en instrumenten. Cindy van Dongen: “Ook de kinderen die van huis uit niet in aanraking komen met muziek. Het is prachtig om te zien als ze zelf merken hoe goed ze zijn en hun talent ontdekken.”
Naast het lesgeven op school geeft MEC ook muziekles. Muziekdocent Jos Wiegmink: “We geven muziekles aan kinderen, maar ook aan volwassenen. Veel twintig plussers moeten een drempel over om weer muziek te gaan spelen, omdat ze het vroeger hebben gedaan of omdat ze altijd al een instrument wilden bespelen. Tegen al die mensen die twijfelen, zou ik zeggen: Gewoon doen.”

MEC is ook gevraagd om samen met mensen die niet lekker in hun vel zitten muziek te maken. Ook speelden ze samen met vluchtelingen en op de Oekraïense school en nog steeds met leerlingen in ouderencentra. Cindy van Dongen: “Muziek heeft geen taal nodig en juist door de muziek krijg je verbinding. Daarom kregen wij deze vraag en doen we het ook. Muziek zorgt ervoor dat je jezelf kunt uiten, zonder woorden te hoeven vinden.”

Het theater zal woensdag 16 oktober vol zitten. Op het podium spelen leerlingen uit Nieuwleusen, Olst, Rouveen, Staphorst, Wezep en Zwolle. Hans van Dongen: “Ook de leerlingen die nog maar een half jaar op les zitten kunnen meedoen. Daarvoor hebben we een eenvoudige partij geschreven, omdat MEC niet voor niks de slogan heeft: voor jong en oud; dus voor iedereen.” Cindy van Dongen vult aan: “Het zal nog wel even passen en meten worden om iedereen op het podium kwijt te kunnen, maar dat het fantastisch wordt, dat staat vast.”
Het team daagt zichzelf ook uit door de muziek te ondersteunen met beelden. Het wordt daardoor een multimedia voorstelling; beeld en geluid zullen elkaar versterken.
Kaarten zijn nog te koop via de Zwolse theaters.
Mocht u twijfelen om naar het theater te komen of om nu eindelijk muziekles te nemen; (bas)gitaar, drum, piano, accordeon, dwarsfluit of saxofoon. Twijfel niet, want muziek brengt je alleen maar….

Van heimwee liedjes op een schip naar muziekles op latere leeftijd

Een interview met Gea Kuil

Gea Kuil (48) heeft sinds twee jaar gitaarles. De wens om muziek te maken begint op de muziekavonden op het schip waar ze werkt. Vele jaren later, als ze haar dochter naar muziekles brengt, denkt ze er weer aan: ik wil gitaar leren spelen!

Heimwee liedjes op het schip

Op het schip waar Gea werkt als machinist worden tijdens muziekavonden heimwee liedjes gezongen. ‘Als je vier maanden of langer op zee bent, is muziek maken een fijne manier om je emoties van gemis te uiten. Na de heimwee liedjes kwamen de vrolijke en troostende liedjes, daar hield ik het meeste van. Na zo’n feestje konden we er weer drie weken tegenaan.’ Met bewondering kijkt ze naar de bemanningsleden die gitaar spelen en denkt: dat wil ik ook. Ze doet een poging om het te leren tijdens het varen, maar dat werkt niet. Vele jaren later, als ze haar dochter naar muziekles brengt, denkt ze er weer aan: ik wil gitaar leren spelen!

Welke liedjes wil je leren?

Gea koopt, tegelijk met de ukelele van haar dochter, een gitaar. ‘In de winkel zeggen ze: je kan jezelf gitaar leren spelen met dit boek in combinatie met YouTube. Dat probeerde ik een paar maanden, maar het werkte niet.’ YouTube geeft geen feedback en beantwoordt geen vragen. En een docent motiveert je om regelmatig te oefenen. ‘Ik bracht mijn dochter elke week naar muziekles en zag hoe dat gaat. De docent blijkt geduldig en de lessen leuk. Het gaat niet alleen om ritme en akkoorden, maar de leraar vroeg: welke liedjes wil je zelf leren spelen? Dat vond ik zo leuk! Het hielp me over de drempel om zelf ook les te nemen.’

Op latere leeftijd je favoriete nummer spelen

Gea merkt dat je op latere leeftijd prima gitaar kan leren spelen. ‘Ik heb nu twee jaar les bij MEC Muziek en kan zelf mijn favoriete nummer My Universe van BTS en Coldplay spelen. Echt leuk! De docent helpt me om minder kritisch te zijn op mezelf. Het gaat om het plezier, zegt hij.’ Het enthousiasme van de leraar heeft een positieve uitwerking op Gea. ‘Het mooie is, daardoor ga ik ook op andere gebieden minder kritisch naar mezelf kijken. En hij daagt me uit om andere technieken aan te leren. Ik oefen met een plectrum zodat ik ook snellere liedjes zoals ‘a crazy little thing called love’ kan spelen.’ Ze speelt het liefst alleen. Maar soms als er iemand jarig is, neemt ze een liedje op die ze toestuurt. ‘Dat is echt een leuk cadeau.’